Radiotalasi u dermatologiji

Sve informacije o terminima u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije, dermatohirurgije i
dermatoestetike možete dobiti na preko sajta ordinacije: ordinacija-jeremic.com.

 

Mladeži - večita tabu tema

Da li ih dirati?
Radiotalasi kao metoda izbora za uklanjanje mladeža

Mladeži su tema koja danas predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlog za to je prisustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež. Sreću se u svim dobima tako da nema osobe koja posle trideset godine nema između 10 i 40 mladeža. Nekada su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde i hrapave površine, sa bojom od svetlo kestenjaste do mrko crne.

Za nas su najbitniji pigmentni nevusi koji su najčešći tip mladeža kod čoveka. To su bezopasne nakupnine pigmentnih ćelija. Obično su prisutni na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste svetlo do tamno kestenjaste formacije na koži lica, trupa i ekstremiteta, s tim da ni kosmati deo glave nije pošteđen. S vremenom postaju blago uzdignuti somotaste površine ili u vidu peteljkastih izraštaja verukozne površine, kada se najčešće govori o intradermalnom nevusu.

Sada se postavlja pitanje i za lekara i za pacijenta: šta sa pigmentnim nevusom? Do sad je važilo mišljenje da pigmentni nevus treba ukloniti ako zadovoljava neki od sledećih pet kriterijuma:

 1. Simetričnost. Da li nakon razvlačenja kože mladež gubi svoju pravilnost oblika.
 2. Ivice. Ravne ivice jasnih granica su dobar znak,dok nareckane ivice nejasnih granica su loš prognostički znak.
 3. Boja. Normalno su boje bele kafe do svetlo kestenjaste. Promena boje u
  tamnokestenjastu, crnu ili plavkasto crvenu je loš znak.
 4. Veličina. Ukoliko je veći od šest milimetara uz prisustvo još nekog riziko faktora je loš znak.
 5. Promene. Promene u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, znaci zapaljenja, vlaženje ili krvarenje su loš prognostički znak.

Mladeže ne smemo mešati, a što se često u praksi čini sa seboroičnim keratozama, mekim fibromima, solarnim flekama, čeri angiomima i drugim pigmentnim promenama na koži.

Šta su danas standardi u svetskoj praksi?

Danas u svetu postoji jedan moderan stav povodom uklanjanja mladeža. Po tom stavu jedini riziko faktor za mladež je sunce i genetska predispozicija, a ne trauma (slučajna povreda mladeža). Tako da ukoliko osoba želi da ukloni mladež bez obzira što on ne zadovoljava gore pomenute kriterijume to može učiniti iz čisto estetskih razloga. Ranije
prihvaćeno mišljenje čak i od strane lekara da mladež ne treba dirati je apsolutno pogrešno i zastarelo. Moramo znati da maligni melanom može izgledati kao bezopasni mladež. Međutim, bezopasni mladež i maligni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često samo zajednička karakteristika. Bezopasni mladeži su samo nakupnine melanina. S druge strane maligni melanom i njegove ćelije imaju izmenjenu DNK i razmnožavaju se nepravilno, naročito na stopalima i nogama. Maligni melanom je taj koji krvari na dodir iz razloga što je koža na tom mestu atrofična i istanjena. Normalni pigmentni nevus nikada ne krvari na dodir, već je potrebna jako velika sila da bi on prokrvario.

Bez obzira da li se radi o esteskom ili uklanjanju zbog nekog faktora rizika obavezno se odstranjeni mladež šalje na patohistološku analizu ali se obavezno vodi računa da poslati materjal ne bude oštećen, temički, hemijski ili na neki drugi način jer potrebna HP naliza neće biti validna.

Što se tiče same tehnike otklanjanja mladeža do skoro je apsolutna prednost davana klasičnom eliptoidnom rezu skalpelom, uz neizbežno propratno krvarenje, stavljanje šavova, kasnije previjanje i obavezano vidljiv ožiljak.

Međutim, radiohirurgija frekvencije 4MHz nudi apsolutnu prednost i komfor za pacijenta i neuporedivo bolji estetski rezultat bez krvarenja, šavova i kasnijeg ožiljka, a terapijski rezultati su u svemu identični. Postupak je uz prethodnu lokalnu anesteziju apsolutno bezbolan i traje ne više od trideset sekundi. Dubina i širina do koje se ide prilikom uklanjanja zavisi prvenstveno od prethodnog izgleda mladeža, gde se nalazi i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu prepoznaje neki od prethodno pomenutih faktora rizika. Na osnovu prethodno pomenutih razloga odlučujemo se koji ćemo radiotalasni nastavak da koristimo i da li ćemo mladež otkloniti Šeiving tehnikom ili metodom preparacije. Bez obzira koliko god duboko da idemo krvarenja nema, šavovi su nepotrebni, pa nema potrebe ni za posebnom negom rane, jer ona u stvari i ne postoji. Na
mestu otklonjenog mladeža bez ikave posebne nege (nema previjanja) kontrola, formira se tanka krastica koja otpadne u roku od 10 dana, tako da se mesto mladeža jedva i prepoznaje kao polje rozikaste mlade kože, koja će se ubrzo uklopiti u boju okoline i postati neprimetna.

Zapamtite

 1. Samo pregledajte svoje mladeže i utvrdite da li na njima ima nečeg sumnjivog.
 2. Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko vam predstavlja estetski problem ili je na mestu sa nezgodnom lokalizacijom pa ga povredjujete.
 3. Sunce i genetska predispozicija su jedini pravi faktori rizika za mladež., zato ga uklonite da ne bi brinuli.
 4. Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno,savremene metode i iskustvo u svetskoj medicini sa pravom demantuju.

 

 

 

 

Mladeži - galerije

Lice

Kosa

Telo