Kondilomi (polne bradavice)

TRUDNOĆA - KONDILOMI - RADIOTALASNA TERAPIJA

Trudnoća je specifično stanje sa imunološke tačke gledišta. Specijalno imunološko stanje doprinosi specifičnom pristupu HPV infekciji. U trudnoći imamo fiziološko smanjenje imunog odgovora, što dovodi do bujanja i brzog napredovanja HPV infekcije. Tačnije, ukoliko trudnica na početku trudnoće ima par kondiloma u toku trudnoće mogu se bukvalno napraviti grozdovi. Sa druge strane i ako trudnica na početku trudnoće nema vidljive kondilome, a ima HPV infekciju, u toku trudnoće ona obično postaje manifestna.

Trudnoća kao specifično psihofizičko stanje dodatno komplikuje kliničku sliku. Obično su trudnice jako uplašene kada otkriju da imaju kondilome. Jedan od osnovnih razloga njihove zabrinutosti je saznanje da se HPV infekcija može u toku porođaja preneti sa majke na dete i izazvati čak i fatalne posledice po novorođenče.

Zaključak je sledeći!
Kondilome u trudnoći obavezno uklanjati bez obzira na starost trudnoće!

Osetljivost trudnica je mnogo veća zbog specifičnog stanja s jedne strane, a mnogo veće prokrvljenosti i masivnosti genitoanalne regije sa druge strane. To dodatno komplikuje pre svega terapiju kod neiskusnog ginekologa. U takvim slučajevima ginekolog umesto da krene da rešava problem od njega beži savetujući da se to u trudnoći ne radi i takva pogubna greška dovodi do neizbežnog komplikovanja kliničke slike i bujanja kondiloma.

Imamo slučaj i kada trudnica u strahu da ne iskomplikuje trudnoću izbegava da leči kondilome i to takođe dovodi do njihovog širenja.

Bez obzira šta je uzrok, još jednom ponavljam, KONDILOMI U TRUDNOĆI SE MORAJU UKLONITI!

Tu dolazimo do ključne informacije - izbor najbolje terapije.

Svi postulati koji važe za uklanjanje kondiloma van trudnoće važe i u trudnoći, s tim što u ovom slučaju obraćamo pažnju i na plod.

Radiotalasna tehnika koju ja primenjujem u trudnoći je apsolutno bezbedna za plod. Sve intervencije radim u lokalnoj anesteziji, što je još jedna prednost. Sve intervencije traju kratko. Pri tome vodim računa da bude što manje krvarenja i što manjeg lateralnog oštećenja zdravog tkiva. To je preduslov za brz oporavak bez recidiva. Ako se ne poštuje ovakav način rada i koristi destruktivna tehnika, imamo obilno krvarenje, velike rane, spor oporavak praćen infekcijama i naravno recidivima koji su često veći nego što je bio slučaj pre intervencije.

Zaključak je:
Samo primena specijalne radiotalasne tehnike garant je za uspešan terapiski ishod i sigurnost za plod!