Grlić materice - prekanceroze (CIN I,II,III)

Pravilan izbor vremena terpije - HPV tipizacija - terapijske greške

Postoji mnogo nedoumica, neslaganja i zabluda kada je reč o vremenu početka terapije i izboru terapije. Uvek se postavlja pitanje šta je tu istina, šta zabluda, a šta pravi izbor? Na osnovu mog desetogodišnjeg iskustva smatram da više faktora odlučuju o vremenu terapije i izboru terapije.

Danas se susrećemo sa veoma mladim pacijentkinjama koje imaju HPV infekciju. Kada kažem mlade, tu mislim na devojke mlađe od 20 godina. To su osobe koje u najvećem broju slučajeva imaju i kolposkopski vidljivu patološku promenu na grliću. Uz to 90% njih nisu rađale.

Šta raditi sa ovakvim raskorakom u dijagnostici i terapiji?

S jedne strane imamo jasnu sliku generalizovane HPV infekcije, a sa druge mladu devojku koja nije rađala. Moje iskustvo govori u prilog terapijskog pristupa koji će rešiti HPV infekciju, tako da ni na jedan način neće ugroziti mladu pacijentkinju koja nije rađala. Kada to govorim mislim prvenstveno na deformacije grlića koje mogu doneti mnoge metode lečenja, a o kojima ću kasnije govoriti.

Ja uvek polazim od konstatacije da u 70% slučajeva imamo mešanu HPV infekciju. To znači da osoba koja prenosi HPV infekciju obično pored nisko rizičnih u toku nezaštićenog seksualnog odnosa prenese i neki od srednje i visokorizičnih tipova HPV.

Danas još uvek dominiraju stavovi od pre 15 do 20 godina gde se promene prate na 6 meseci uz PAPA nalaze, pa tek onda eventualno reaguje terapijski. Takvi stavovi su bili kompatibilni sa terapijskim zahvatima na grliću (konizacija nožem, LETZZ excizija termokauterom) koje sa sobom nose određene posledice po grlić. Samim tim tako nešto se i izbegavalo kao alternativa kod mladih devojaka koje nisu rađale.

Prvo, pre 20 godina devojke i mladići nisu stupali u odnose već sa 14 godina nego sa 18. Drugo, pre 15 do 20 godina kondilomi nisu bili toliko rasprostranjeni među populacijom srednjoškolaca i adolescenata kao danas, jer je tempo života i uopšte njegovo shvatanje mnogo drugačije.

Mi sada imamo prazninu od 4 do 5 godina dejstva HPV virusa koja nije pokrivena novim pristupom za ovu, slobodno se može reći, epidemiju modernog doba.

PRIMER:

Imamo mladu devojku od 14 godina. Stupila je u seksualni nezaštićen odnos sa muškarcem koji je zaražen sa nisko, ali i sa visokorizičnim HPV tipovima. Ona ne dobija kondilome da su klinički vidljivi, već nakon godinu dana joj se pojavljuju subklinički i jedva vidljivi resičasti kondilomi na malim usnama koje ona ne prepoznaje. Ne javlja se ginekologu do svoje 18. godine. Tada dolazi kod ginekologa prvi put, ali zbog problema sa sekretom. Tom prilikom ginekolog i ne uradi kolposkopki pregled, a zbog neiskustva u 90% ne primeti kondilome na usnama, a o mogućoj promeni na grliću da i ne govorimo.

Na drugom pregledu ginekolog uradi kolposkopiju i primeti kondilome, ali i patološku kolposkopsku sliku na grliću materice. Odluči da skine kondilome, a da grlić prati.

Kondilomi se vraćaju, on ih uklanja, a grlić se i dalje prati.

Šta ja vidim na ovom primeru?

Prvo imamo 4 godine dejstva HPV virusa i to nekoliko tipova. Znači, i ne znamo da je ta promena posledica dejstva HPV toliko dug period. Dovoljno je 6 do 10 godina da nastane karcinom, a CIN II i CIN III za samo 2 do 3 godine. Prema tome, mi ovde ako imamo promenu i ako pratimo bar još 2 godine čekajući da se ona spontano povuče doći ćemo u situaciju da devojka već sa 20 godina ima CIN II ili CIN III gotovo sigurno, a nekad i sam karcinom.

Prema tome, nov način prvenstveno seksualnog ponašanja među mladima zahteva od nas i brži i eksplicitniji pristup u skladu sa vremenom u kome živimo.

Na osnovu 10 godina iskustva moj predlog je sledeći.

Već na prvom pregledu mladu devojku pregledam odmah kolposkopki ukoliko je imala seksualne odnose. Sve rane forme kondiloma odmah uklanjam. Kolposkopski obavezno pregledam grlić materice.

Ukoliko primetim promenu imam sledeći pristup:

Kod normalnog PAPA nalaza, a patološkog kolposkopkog nalaza tražim od pacijentkinje da uradi HPV tipizaciju. Kod PA III odmah uklanjam promenu na grliću materice. Kod normalnog PAPA nalaza, a teških kolposkopkih promena koje kombinuju više patoloških kolposkopskih slika takođe uklanjam promenu na grliću. Ako je PAPA normalan, kolposkopija patološka, a HPV tipizacija pozitivna takođe odmah pristupam otklanjanju promene na grliću materice.

Ovakav moj stav proizilazi iz nove tehnike lečenja, tačnije uklanjanja promene na grliću materice – RADIOTALASNA LOOP EXCIZIJA.