Kondilomi (polne bradavice)

ANALNI KONDILOMI - DIJAGNOSTIKA - ANOSKOPIJA - RADIOTALSNA TERAPIJA

Analni kondilomi, s obzirom na svoju ozbiljnost, dijagnostiku i složenost u lečenju, zahtevaju posebnu pažnju lekara. Analni kondilomi su danas jednako zastupljeni i kod žena i kod muškaraca.

Problemi koje donose analni kondilomi.

Perianalna, analna i intraanalna lokalizacija kondiloma je vrlo specifična.

Prvo analna i intraanalna regija je jako vaskularizovana i osetljiva. Drugo, imamo normalnu bakterijsku floru koja u slučaju poremećeja može dovesti do ozbiljnih posledica. Treće, jako brzo širenje HPV infekcije zbog mikrotrauma koje nastaju prlikom vršenja velike nužde.

Sve ovo nas navodi na specifičan terapijski pristup koji zahteva veliko iskustvo. Bilo koji vid terapije koji dovodi do velike destrukcije analne sluzokože i krvarenja uzrok je poremećaja lokalnog imuniteta, infekcija i kasnijih ozbiljnih recidiva. Zato primena tečnog azota, podofilina, aldare, termokautera i drugih destruktivno-termičko-kaustičnih tehnika dovodi do ozbiljnih oštećenja analne sluzokože sa jakim poremećajem lokalnog imuniteta, komplikovane infkecijom i masivnih recidiva.

U dijagnostici obavezno koristim i ANOSKOPSKI PREGLED koji podrazumeva pregled analnog kanala pod uveličanjem i specifičnim osvetljenjem do dubine od 12 cm. Tako se otklanja sumnja na duboku intraanalnu lokalizaciju kondiloma. Uz to, pregledom mogu konstatovati prisustvo i intraanalnih polipa koje odmah možemo otkloniti.

Moje desetogodišnje iskustvo govori u prilog da bez obzira na težinu kliničke slike jedino pravo trapijsko rešenje je radiotalasna tehnika koju ja primenjujem.

Sve intervencije izvodim isključivo u lokalnoj anesteziji.

Analni kondilomi kod žena nakon radiotalasne terapije kod teških slučajeva.

Za analnu i intraanalnu lokalizaciju kondiloma primenjujem tehniku radiotalasne vaporizacije čime se analne mase uklanjaju bez oštećenja zida rektuma i nisu praćene krvarenjem i komplikovane infekcijom. Na ovakav način uklanjam i duboke intaanlane kondilome i polipe. Vreme oporavka je brzo, bez komplikacija, sa stepenom recidiva ispod 3%.

Terapijska sigurnost leži u radiotalasnoj tehnici i iskustvu!